zlý činčilák

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Host

zlý činčilák

Příspěvekod Host » Čt Led 22, 2009 9:26

Ahoj, mám jednoho krásného činčiláka. Nemá problém s potravou, s tím, že by se bál lidí, jen je zlý. Já si ho vůbec nemůžu vzít do ruky. Jakmile ho mám na dlani, tak mi kousne. Zezačátku takový nebyl, ale teď to nějak stupňuje. Je mu tak 5 až 6 měsíců, já ho mám dva měsíce. Potřebovala bych poradit, jak se mu mám přiblížit, aby takový nebyl. Co se týká výběhu, tak si nemůže stěžovat, pouštím ho po bytě. Sice ho pak půl hodinu chytám, no ale i přes to ho příště pustím. Potravu, která mu nechutná, mu nedávám. Mluvím na něj. Když přijdu domů, tak činčilák už je u dvířek svého obýváku a čeká, až ho pustím. Jediný jeho cíl je utéci. No a mým cílem je mít doma zvíře, které je přítulné a nebude mi kousat a bude rádo, když přijdu domů. Co s tím? díky helča

Disable adblock

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Místo/Bydliště: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Čt Led 22, 2009 11:41

Ahoj,
činčily jsou jako psi. Zkoušejí co si mužou dovolit. Já osobně bych to řešila jemným plácnutím přes čumáček a nebo když ti sedi na ruce a kousne, tak ho vzít za ucho a vytahat ho a říct naštvaně fuj, nesmíš. (činčilu tahani za ucho neboli a tak se spíš jen trochu lekne).
Jinak pevně doufám, že mu dáváš jist jen granulky ;-)

Sharona
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy

Příspěvekod Sharona » Čt Led 22, 2009 15:24

já když někdy nějaká činčka kousla, tak jsem ji ihned cvrnkla do nosu a postupně to nedělá žádná

lucifer
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod lucifer » Čt Led 22, 2009 20:30

Mě se párkrát taky pokusil kousnout, když jsem ho vyháněla, aby nekousal kabely, tak jsem ho vždycky trochu zatahala za ocásek (samozřejmě za kořen ocásku...:o) a už si to nedovolí. A řeším tak všechny lumpárny, když si moc dovolujou... :lol: Naštěstí to není moc často potřeba... :D
Napadlo mě, jestli tě nekouše kvůli tomu, že ho zaháníš při venčení násilím. A když se ho pak snažíš vzít do ruky jen tak, tak si myslí, že ho zas budeš někam zahánět, tak se brání...

Disable adblock

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51

kousání

Příspěvekod Jitka Řeháková » Pá Led 23, 2009 14:35

Já si taky myslím, že to je nějaké nedorozumění mezi Vámi. Činčilky nejsou zlé, nekoušou. Je to jenom obrana proti nepřiměřenému zacházení. Nebo - mimořádně - tihle si Žoli spletl můj palec u nohy asi s něčím dobrým. Zklámání na obou stranách :lol: , ale já mu odpustila. Zásadně nezahánět. Vymyslet něco chytrého - já vymyslela ze začátku ruličku ze zbytku koberce k dvířkům klece, zvědavost udělala svoje, rychle jsem zavřela a bylo hotovo. Nachytal se vícekrát. Vždycky je to lepší po dobrém i pro zvířátko >:*B

Petunia
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Nový Ples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petunia » So Led 31, 2009 20:18

nás naštěstí nekoušou, ale odmala jsem se snažila jakési výchově, občas plácnout přes prdelku nebo se zamračeně podívat... chce to trpělivost a hodně na něj mluv, klidným hlasem mu všechno povídej a vypravuj i kdyby to bylo jen co bylo ve škole nebo v práci...

Chuckova Veverka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Chuckova Veverka » Ne Ún 01, 2009 21:02

Me Cip kouse, kdyz se mu neco nelibi. Kdyz jsem ho zacala krmin kasickou ze strikacky, tak do me kousal dost casto. Ted uz se mu to libi, tak prestal. :lol:

Petunia
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Nový Ples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petunia » Po Ún 02, 2009 6:33

jj, je to jejich obranný mechanismus, nás seřvat nemůžou, tak si poradí jinak :-)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Čt Dub 23, 2009 21:44

Mám taky dotaz.Když máme klec do který musím činčilku po běhání odnést,jak to mám vyřešit?

Jana L
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Havířov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jana L » Čt Dub 23, 2009 23:04

U nás byl jen Kvik který kousal byl asi žárlivý kousal jen mně s manželem byl zadobře. Kvik mě kousal ale ne jen tak že by chytil on jel na tvrdo. Když byl puštěný tak jsem se nemohla pohnout jak jsem vstala a odešla tak bylo to v poho ale když jsem se vratila tak vždycky vystartoval a já měla díru od zubů v noze. Vypadalo to že mu vadí že jsem se vratila a zabrala mu místo. Zkoušeli jsme všechno jednou se mi dokonce podařilo ho chytnou když mě hryzl a byl z toho všoku a pár dnů mi dal pokoj. Nakonec pomohlo když jsme mu koupili samičku od té chvíle byl klid.

Bibione
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Praha 10

Příspěvekod Bibione » Pá Dub 24, 2009 9:57

Tak naše Hermoina také kouše a to přsně od té doby co se jí narodilo malé - je fakt zlá. Vždycky byla taková dost dominantní, samečka dokázala pěkně seřezat kor když se seznamovali a jinou samičku by zabila. Takže když jí potřebuju zvážit beru si lyžařskou rukavici na jednu ruku kterou jí vyndám z klece a pak když už je venku tak jí sundám a mám jí normálně v rukou bez rukavic - kouše z 90% procent pouze když je v kleci kde má samečka a malou. taky doufám že se to časem upraví protože taková nikdy nebyla, snažím s ejí když jí mám venku hladit, utěšovat jí i dám něco dobréhoa by si to spojila ale v kleci je prostě domina

WereHamster
Nový uživatel
Místo/Bydliště: Jaroměř

Příspěvekod WereHamster » Pá Dub 24, 2009 10:17

minlub napsal:Mám taky dotaz.Když máme klec do který musím činčilku po běhání odnést,jak to mám vyřešit?

Drnda má u klece židli, po které si vyleze, když potřebuje dovnitř i ven dle libosti.
Jinak z klece vylézá tak, že mi vleze na ruce a já si ho dám na klín (a pak se muchlujeme), do klece jde většinou v koupališti..

Peťulinka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Peťulinka » Pá Dub 24, 2009 12:27

minlub napsal:Mám taky dotaz.Když máme klec do který musím činčilku po běhání odnést,jak to mám vyřešit?

naši myšáci sice nekoušou, ale zase nejdou chytit takže na ně zabírá hodit třeba deku, oni když nevidí tak neutečou a normálka je neodkrývat a vzít pod dekou, to by snad šlo...btw. ikdyž se tu beztak objeví někdo kdo bude psát že takhle se to dělat nemá, prostě občas je to potřeba ;) a myslim že jim to nijak neubližuje

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

nechce do klece.

Příspěvekod Jitka Řeháková » Stř Dub 29, 2009 17:27

já vyčkám, až Žoli vleze do kkoule, tu překreju rukama, přiložím k otvoru v kleci a pak čekáme kdo z koho. Alůe on bvbrzy pochopí, že už není jiná cesta a skočí si do klece sám. Jinak mám tunýlky z koberce jekoru, kchytím na obou koncích , šoupnu do klece, jeden stále držím a on tam šupne sám. Ale to není každodenně. Naštěstí někdy nelumpačí a chová se jako hodný chlupáč.

Bibione
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Praha 10

Re: nechce do klece.

Příspěvekod Bibione » Stř Dub 29, 2009 17:58

[quote="Jitka Řeháková"]já vyčkám, až Žoli vleze do kkoule,
jj my taky lákali na píseček :-) a fungovalo to - já činči pouštím teda jen v koupelně která není zase tak velká, nemají tam kam až tak moc zalézt a hlavně pak zametám bobky jen tam. Jinak si moc nedovedu představit tohle zvířátko mít volně puštěné po celém bytě - zaprvé bych ho už asi nikdy nenašla a za druhé co krok to bobek :twisted:

Jana L
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jana L » Stř Dub 29, 2009 18:59

No ty bobky to je problém u nás i když se vysává tak každou chvíli se musím ohýbat a zbírat. No kdyby byl ten tělocvik aspon trochu vidět :cry: ale nic asi přestanu vysávat a budu zbírat ručně. :lol: Ale jinak to není zas tak tragické tedy kromě míst kam se člověk moc nedostane :)

Pajafa
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Pajafa » Stř Dub 29, 2009 21:22

Ahojky já abych řekla pravdu s odpovědí ve formě protiagrese (cvrnknutí, plesknutí..atd.) nesouhlasím. Nebo alepson ne zcela. Někdo to tady srovnává se psy já mám dlouholetou zkušenost s výcvikem spů a řešení problémových psů a také koní a jiných zvířat. A s jistotou mohu říct že zvířata nejednají agresivně z toho důvodu aby věděli kam mohou zajít. Agrese je způsobena několika důvody: strachem, naučené chování (od matky, otce), zjištěním že agresí odstraníme chování, které se nám nelíbí. Proto mnohem raději než odstraňováním agrese protiagresí (tím se nic neřeší ...vyřešíme kousání ...asi .....ale nevyřešíme proč vůbec kousání začalo). Dle mého názoru prostě tvůj činčilák neshledává hlazení a mazlení jako něco příjemného a brání se jediným způsobem který umí. Tak proč se nesnažit mu tento přístup změnit? Proč se nesnažit naopak mu ukázat že hlazení a drbání se mu třeba i líbit může?Co jsem pochopila z předešlého textu...zkusme se na to podívat očima činčiláka...nelíbí se mi když na mě šahají, tak kousnu a ono to funguje....když mě pustí tak mě pak honí a já se bojím....zákonitě se nic tímto způsobem nemůže zlepšit. Zkus začít od začátku, pár dní ho nepouštěj a dej mu třeba ruku do klece s pamlskem a nech ho přijít a vzít si ho. Pokud nepříjde pamlsek mu nedávej. Když příjde nespěchej a nesnaž se ho hned drbat, musíš pomalu. A tak postupně pomalu si zvykne na tvojí ruku a dotyk. Nikdy na něj netlač dej mu možnost volby a pokud přijde odměň ho.NESPECHAT.Pokud nebude cíti že na něj tlačíš nekousne te nebudeš ho muset trestat a tím upevnovat jeho nedůvěru....Když budeš chtít vědět víc napiš mi SZ

Jana L
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jana L » Čt Dub 30, 2009 15:11

Určitě s tebou souhlasím že by to tak mělo být, ale je pravda že náš Kvik byl u nás skoro 2,5 roku a nikdy nekousal a nebyl agresivní. Nevím proč ale když začal kousat tak nejdřív mně a později manžela u nás doma se nic nezměnilo. Neměl žádný důvod. Jak jsem psala problém se vyřešil když jsme mu koupili samičku a byl klid. Asi záleží jak která činčilka. Ostatní činčilky jsou v pohodě a nikdy jsme s nimi neměli problémy a to se k nim všem chováme stejně.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

zlý

Příspěvekod Jitka Řeháková » Čt Dub 30, 2009 18:27

No já bych řekla, že Žoli je spíš poděs. Někdy zazlobí - nechce zpátky, někdy si sám skočí do klece a začne se futrovat. Jinak drbání - to jo, ale mazlení - to zase ne. Jenom na zadečku - to jo a láskou okousám palec u nohy. Já ho beru jako individalistu - nevadí mi to, spíš je mi to postraně líto, že bych se kamarádila, ale on nechce. Nemá nejmenší důvod - spíš jak jsem napsala, je to individualista, ale krásný, milý, no můj. Možná, že si myslí, že kdyby se přitulil, že bych samou láskou snědla i s chlupama :lol: :lol: u ostatních činčilek to trvalo do 1/2 roku, Bertík se mazlil hned - no není každý stejný.

Katarina8
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: KNM, Žilina

Příspěvekod Katarina8 » Po Kvě 04, 2009 13:34

ja ta nechcem odradit, naopak prajem vela vela stastia a trpezlivosti az tvoj cincilak pochopi, ze mu nechces nic zle...aj my sme mali doma cincilu, na vsetkych bola dobra, len mna zacala kusat...ked bola pustena, tak som po byte mohla chodit len v oteplovakoch a styroch ponoskach...inak by ma kusla do krvi...dokonca si myslim, ze cihala na mna, aby ma mohla dako kusnut.... :? nepomahali pamlsky ani zloba....pritom mamine spala v naruci...tak som sa s tym musela nakoniec zmierit.... :?

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Žoli se mazlí

Příspěvekod Jitka Řeháková » Po Kvě 04, 2009 17:45

No nevím jestli četl jak jsem si na něho stěžovala, ale už mi vyskočří / když já sedím/ na ruce a čuchá mi k nosu, usadí se za krkem a žužlá ouško :lol: :lol: :lol: Beru to u něho jako největší přítulnost a už se těším, že bude pokračovat. Nobo, že by se spletl?? :roll: :lol:

martinka.si
Nový uživatel

Kousání

Příspěvekod martinka.si » Út Led 18, 2011 20:47

mam problém moje cincila ma neco pres rok a je to samecek a zacal me nak kousat a tedka uz je to dost casto a hodne to boli... Skousela sem mu trknout pres cumak a on jde proti me, nez aby se toho bal. Tak nevim co mam delat...

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Út Led 18, 2011 20:51

Nemáš ho u samičky?Nebo samičku poblíž?

martinka.si
Nový uživatel

Příspěvekod martinka.si » Út Led 18, 2011 21:19

prave ze ne e, mam jenom ho :) ale on to nedelal obcas kousl, ale ted jak otevru klec (kdyz mu davam jidlo) tak chce jit za kazdou cenu ven a jak ho rukou odzenu tak kosne...

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Út Led 18, 2011 21:22

Něco mu vadí,možná jak se oženeš.Chce to trpělivost,mluvit na něj když tam saháš a když kousne klepni ho přes čumák.Nebude to hned ale mělo by mu to dojít :D
kolik mu je?může mít nějaké přechodné pubertální období

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”